Blog

Řada nožů na zpracování dřeva

Hoblovací nože na zpracování dřeva

Doba čtení: 2 min.

Nástroje s vyměnitelnými noži se vyskytují ve všech fázích zpracování masivního dřeva, od počátečního hoblování až po konečné profilování. Zjistěte, které nože na opracování dřeva najdete v naší nabídce.

Čím se vyznačují nože na opracování dřeva od společnosti ITA TOOLS?

Hoblovací nože, které se upevňují do hoblovacích hlav, se používají k povrchové úpravě měkkého a tvrdého dřeva a materiálů na bázi dřeva. Vzhledem k použití různých druhů materiálů můžeme najít nože s uzpůsobenou tvrdostí, která má přímý vliv na jejich životnost.

Společnost ITA TOOLS nabízí širokou škálu velikostí a tvrdostí nožů a vyměnitelných žiletek v závislosti na materiálu obrobku a typu procesu.

Nože na dřevo systému Superpack pro MDF

Nože systému Superpack pro profilování MDF dílů

Široký sortiment hoblovacích nožů

Přímé hoblovací nože jsou k dispozici ve variantách HSS pro měkké dřevo. Další skupinou jsou rýhovací nože HSS, které se používají pro profilování měkkého dřeva, a nože v systému SUPER-PACK, který se skládá z ocelové nosné desky a tvrdokovové řezné desky.

Tento systém se nejčastěji používá při výrobě různých typů profilů. Existují také nože přímého systému, jako jsou Centrolock, Centrostar, Tersa, Buldozer a Terminus. Tyto nože se rovněž dodávají ve variantách HSS a HM. Důležitou skupinou jsou žiletky HM, dvoustranné a čtyřstranné, které se dodávají v několika tvrdostech, přizpůsobených obráběnému materiálu.

HM žiletky na dřevo

Destičky HM, které se dodávají v několika tvrdostech, přizpůsobených obráběnému materiálu.

Nože pro obrábění dřeva - prohlédněte si naši nabídku

K dispozici je několik desítek tisíc různých velikostí, které zajišťují plynulost nejrůznějších výrob. Kompletní nabídku nožů, destiček a dalších nástrojů naleznete v online katalogu, který je k dispozici na webových stránkách společnosti, nebo také zde na našem e-shopu.

Jak probíhá broušení diamantových nástrojů?

Brusírna diamantových nástrojů

Doba čtení: 3 min.

Díky našemu nejmodernějšímu strojovému vybavení nabízíme broušení všech typů diamantových nástrojů: stopkových fréz, frézovacích hlav do olepovaček, pilových kotoučů a předřezů při zachování původních továrních parametrů. Zjistěte, jak se brousí diamantové nástroje.

Čím se diamantové nástroje vyznačují?

Břity nástrojů používaných v dřevozpracujícím a nábytkářském průmyslu, běžně označované jako "diamantové nástroje", vznikají procesem spékání za vysokého tlaku a teploty. Jsou vytvořeny z vhodně vybraných diamantových zrnek určité gradace s přídavkem kovového krystalického materiálu na karbidovém základu. Tloušťka vrstvy obsahující diamantová zrna obvykle nepřesahuje 0,6 mm. Vhodně připravené břity jsou díky existenci karbidové nosné vrstvy spojeny s tělem nástroje pájením.

Profesionální středisko pro broušení nástrojů

Polykrystalické diamanty se dělí na jemné, střední a hrubé diamanty v závislosti na velikosti použitých zrn. Diamantové nástroje se vyrábějí jako jednorázové a pro opakované ostření. Diamantové nástroje se brousí elektroerozí nebo laserovou ablací. Spočívá v opracování ostří pomocí elektrického proudu s vhodně zvolenými parametry. V praxi je jednou elektrodou nástroj a druhou měděný wolframový kotouč nebo drát. Naproti tomu laserová ablace spočívá v použití laserového paprsku k odstranění materiálu na povrchu břitu.

Procesu ostření vždy předchází měření nástroje, důkladné čištění a v případě potřeby i regenerace nástroje. Měření se provádí s přesností 0,01 mm. Tímto způsobem lze snížit nároky na ostření na minimum, a prodloužit tak životnost nástroje.

Kromě diamantových nástrojů přijímáme k servisu také nástroje z tvrdokovu, VHM, jako jsou spirálové frézy. Servis, včetně případné obnovy, provádíme do dvou týdnů.

Broušení nástrojů - servis pro vaši firmu

Diamantové nástroje jsou v dřevozpracujícím průmyslu stále oblíbenější. Používají se především k obrábění desek na bázi dřeva, zejména k preciznímu obrábění nábytkových desek. Jsou také skvělé pro opracování překližky a tvrdého dřeva na podlahy.

Zaměřujeme se především na dřevařský a nábytkářský průmysl, ale stále oblíbenější jsou také služby pro reklamní průmysl, kde se hojně používají fólie a materiály jako HPL, plexisklo a Corian. 

Brusič servisující diamantové nástroje

Diamantové nástroje se používají také v obráběcích centrech s CNC řízením. Naším úkolem je také podporovat zákazníky při výběru a použití diamantových nástrojů pro obráběný materiál, aby byly zaručeny nejlepší parametry obrábění.

U zákazníků provádíme spoustu testů nástrojů a předvádíme zásady správné činnosti. To nám umožňuje prodloužit životnost nástroje mezi jednotlivými broušeními, zvýšit počet broušení a zlepšit kvalitu obráběného materiálu. Snažíme se zákazníky seznámit a informovat o tom, k čemu nástroj slouží, při jakých optimálních parametrech by měl pracovat a na co si dát pozor.

Proces ostření jsme popsali na našich webových stránkách, ale hlavní informace se snažíme předat při přímé návštěvě zákazníka.

Ostření nástrojů v průmyslu 4.0

Důležitým prvkem broušení diamantových nástrojů je zavedení automatizace do celého procesu. Označením nástrojů kódem DataMatrix můžeme každý nástroj zaznamenat do našeho počítačového systému a doplnit jeho servisní historii. Víme, kdo je přijal, který operátor činnost prováděl, jak dlouho byl nástroj broušen a na jakém stroji. Tento interní dokumentační a kontrolní proces umožňuje plnou odpovědnost realizátorů procesu ostření nástrojů. Je možné okamžitě zjistit, v jaké fázi je servis prováděn a jakým procesům byl nástroj podroben a kdy.

Kromě toho je pro zákazníky evidována informace o průměru nástroje před ostřením a po ostření. Tím se nástroj při ostření co nejvíce šetří, aby se dosáhlo co největšího počtu ostření.

Profesionální diamantová stopková fréza ITA TOOLS

 

Specializovaný servis nástrojů

Diamantové nástroje se vyznačují vysokou odolností proti oděru a přehřátí. Tvrdost diamantových destiček je ve srovnání s tvrdokovem výrazně vyšší, což je důležité při obrábění materiálů na bázi dřeva. Jednou z nejdůležitějších výhod je však právě vysoká přesnost. DIA frézy se vyrábějí s drsností Ra ≤0,3 μm, což zaručuje správné upnutí na upínači. Právě řada výhod diamantových nástrojů je důvodem jejich stále větší popularity.

Jako výrobce diamantových nástrojů přesně víme, jak provádět účinný servis, aby se nástroj vrátil do původního stavu a plně využil svůj potenciál. Kontaktujte nás a zjistěte více informací o servisu a široké nabídce diamantových nástrojů společnosti ITA TOOLS.

Vrtáky s teflonovým (PTFE) povlakem

Vrtáky s teflonovým (PTFE) povlakem

Doba čtení: 2 min.

Vrtáky s povlakem z teflonové slitiny (PTFE) zaručují snížené zahřívání nástroje a přesné otvory ve dřevě a materiálech na bázi dřeva. Zjistěte, co o nich potřebujete vědět!

Velmi důležitým prvkem při vrtání do dřeva nebo desek na bázi dřeva je správný výběr nástroje pro obráběný materiál a pracovní parametry. Objevuje se stále více moderních vrtacích přístrojů, které dokáží vyvrtat stovky otvorů za minutu. To umožňuje zvýšit efektivitu výroby a vyrobit ještě více dílů. Obsluha kolíkovačky chce ze stroje vytěžit maximum, a proto se snaží používat kvalitní vrtáky. Firmy proto volí nástroje, které nejen dlouho vydrží, ale také vytvářejí přesné otvory.

Aby společnost ITA TOOLS splnila vysoká očekávání svých zákazníků, nabízí širokou škálu různých typů vrtáků a upínacích adaptérů.

Kolíkovací vrtáky s povlakem

Nabídka velikostí a typů vrtáků je široká a závisí na materiálu, který má být obráběn, a na parametrech obrábění.

Jaké jsou výhody povlaku PTFE?

Nástroje, které nabízíme, vyrábí společnost CMT, italská jednička v oblasti nástrojů pro obrábění dřeva. Vrtáky CMT mají třídu přesnosti G7, která zaručuje výrobu přesného, rozměrově přesného otvoru.

Na rozdíl od běžných vrtáků, které jsou potaženy běžným lakem, jsou vrtáky CMT potaženy speciálním povlakem PTFE. Ten snižuje ulpívání třísek a omezuje zahřívání nástroje. Výrobci špičkových vrtacích systémů rovněž doporučují, aby se na jejich strojích používaly nástroje vyrobené s přesností.

Vrtáky CMT - široký sortiment od společnosti ITA TOOLS

Mezi širokou nabídku patří univerzální vrtáky, které mají přesný závrtný břit. Lze je použít především do dřeva, ale dobře se osvědčují i v materiálech na bázi dřeva.

Další skupinou jsou vrtáky EXTREME, které mají speciální geometrii břitu určenou pro vrtání do dřevotřísky, laminovaných desek. Speciální uspořádání vodicího břitu a drážky uspořádané pod záporným úhlem zabraňují třískám laminátu při vstupu do materiálu.

Další skupinou jsou monolitní nástroje, které jsou celé vyrobeny z wolframu. To zaručuje vysokou tuhost nástroje a zvýšenou životnost, což umožňuje zvýšit efektivitu výroby.

Další významnou skupinou jsou diamantové vrtáky, které mají desetinásobně delší životnost než vrtáky z tvrdokovu. Nástroje s diamantovými břity se nejčastěji používají jako vrtáky do plechu. Novinkou v sortimentu jsou přímé vrtáky, které lze použít jako levotočivé i pravotočivé.

Důležitou součástí sortimentu jsou speciální nástroje, které CMT vyrábí podle individuálních požadavků zákazníků. Pokud hledáte nejlepší vrtáky pro svou firmu, kontaktujte našeho zástupce nebo si prohlédněte naši nabídku ještě dnes!

CNC Agregáty rozšiřují možnosti obráběcích center

Doba čtení: 3 min.

Důraz na kvalitu a spolehlivost výrobků umožnil německé společnosti ATEMAG zajistit si silnou pozici na trhu výrobců agregátů pro číslicově řízené stroje. Zjistěte, proč byste si měli vybrat CNC agregáty od společnosti ATEMAG!

 

Atemag Vario Visio Function Line
Vario Viso z řady Function Line, vybavené frézou pro systém OVVO

 

Čím jsou CNC jednotky ATEMAG tak výjimečné?

Tajemství dlouhé životnosti strojů tohoto výrobce spočívá v precizním výběru a pečlivém zpracování. Komponenty používané k montáži pocházejí od německých výrobců a jsou podrobovány testům kvality. Přesně vyrobená a kalibrovaná kuželová ozubená kola - s hloubkou až 0,06 mm - umožňují tichý provoz s hlučností pod 80 dB. Každou jednotku montuje specializovaný technik. Proces montáže včetně měření je zaznamenán na kartu s přiděleným sériovým číslem. Tento postup umožňuje kontrolovat historii jednotky i mnoho let poté, co opustila sklad výrobce.

Široký katalogový sortiment jednotek a možnost navrhnout a vyrobit speciální verze zaručují, že výrobce dodá spolehlivou jednotku, která přesně odpovídá potřebám zákazníka.

Agregát se spirálovou frézou na zámky

Agregát se spirálovou frézou na zámky

Vyberte si nejlepší CNC agregát

Agregáty CNC představují malé zařízení, které umožňuje vyhnout se nákladnému nákupu drahých pětiosých strojů. Nabízejí možnost analogického obrábění na stávajících čtyřosých centrech s maximální efektivitou.

Mezi zákazníky společnosti ITA TOOLS jsou nejoblíbenější agregáty DUO, VARIO VISO a EXTRA z řady Function Line. První z nich má dva nástrojové vývody pod úhlem 90°. Model Vario Viso zase umožňuje volbu pracovního úhlu v rozmezí -10° až 90°. Jsou také ideální pro výrobu nábytku, která využívá systém OVVO. Naproti tomu jednotka Extra se svým "zasunutým" krytem umožňuje obrábění otvorů pro dveřní zámky a další operace vyžadující použití dlouhých fréz. Za zmínku stojí také "plovoucí" jednotka SOFT-TOUCH. Díky své konstrukci udržuje stejnou hloubku frézované drážky nebo vrtaného otvoru.

CNC Agregát SOFT-TOUCH

Agregát SOFT-TOUCH

Horizontální frézování na čtyřosém CNC

Jednou z nejoblíbenějších jednotek je model Extra. Jedná se o jednotku, která vytváří možnost horizontálního frézování v materiálu. To je užitečné zejména při frézování kapsy pro zámek ve dveřním křídle. Existuje samozřejmě mnoho dalších příležitostí pro horizontální frézování, takže tento typ agregátu je velice přínosný.

Jednotka Extra má dva zásuvné vstupy pro nástroje, což zaručuje možnost urychlení procesu, protože stroj nemusí brát další nástroj ze zásobníku. Jednotka Extra má speciálně zapuštěnou konstrukci, takže lze pracovat s delšími nástroji, často používanými při výrobě dveří. Jako přídavnou volbu lze namontovat dvě trysky pro přívod vzduchu k odstraňování pilin a třísek. Umožňují tichý a nehlučný provoz, pod 80 dB, což je důležité pro pracovní podmínky, zejména pro obsluhu stroje.

Obraťte se na nás ještě dnes, abychom vám poskytli odborné poradenství a pomoc při výběru vhodného stroje, který splní vaše požadavky na obrábění.

 

Spirálové frézy pro výrobu dveří a nábytku

Doba čtení: 2 min.

Spirálové frézy jsou jedním ze základních nástrojů používaných v CNC obráběcích centrech. Jsou nepostradatelné pro obrábění všech druhů dřeva, různých druhů překližek a materiálů na bázi dřeva.

S ohledem na tento jejich potenciál vyvinula společnost ITA TOOLS širokou škálu spirálových fréz, rozdělených podle počtu a tvaru řezných zubů a typu práce, pro kterou je nástroj určen.

Hrubovací spirálová fréza
Spirálová fréza hrubovací

 

Typy spirálových fréz

Nejběžnější jsou frézy se třemi hladkými nebo hrubovacími zuby. Hladké zuby zajišťují vysokou kvalitu povrchu. Naproti tomu hrubovací zuby jsou ideální pro předfrézování a pro dělení materiálu na obráběcím centru.

Tento typ fréz se nejčastěji používá k obrábění dřeva a překližky při výrobě židlí, stolů a nábytku z masivního dřeva. Máme také skupinu spirálových fréz určených speciálně pro výrobce dveří. Jedná se o nástroje určené pro procesy související s frézováním zámků dveří nebo dveřních kukátek. Všechny spirálové frézy z tvrdokovu jsou vyrobeny z materiálů dodávaných švýcarskou společností Ceratizit, která je světovou jedničkou ve výrobě vysoce kvalitního tvrdokovu. Frézy vyrábíme na nejmodernějších digitálně řízených strojích s nejvyšší přesností.

Pozitivně-negativní spirálová fréza
Pozitivně-negativní spirálové frézy dokonale opracovávají spodní i horní hranu materiálu.

Spirálové frézy s povlakem NaDia

Novinkou, která si získala přízeň mnoha zákazníků v celé Evropě, je povlakování spirálových fréz materiálem NaDia, který obsahuje polykrystalické diamantové částice. Tento povlak několikanásobně prodlužuje životnost tvrdokovových nástrojů. Ideální kombinací je upevnění spirálových fréz do termoupínače, který díky absenci kleštiny a matice eliminuje problém s házivostí, jenž má přímý vliv na pevnost nástroje a kvalitu opracovaného povrchu. Uživatel obdrží frézu již namontovanou v upínači, připravenou k nasazení do CNC.

Podívejte se na naši nabídku

Kromě desítek hotových velikostí nabízí společnost ITA TOOLS také spirálové frézy na míru. Velmi žádaný je také profesionální servis spirálových fréz, včetně fréz osazených v termoupínačích. Kompletní nabídku spirálových fréz a dalších profesionálních nástrojů naleznete v online katalogu a nebo zde na našem e-shopu.

Inovativní ochranný povlak NaDia od ITA TOOLS

 

Doba čtení: 2 min.

Rozvoj dřevozpracujícího průmyslu zvyšuje poptávku po moderních technických řešeních nástrojů s jejich prodlouženou životností. Jedním z takových řešení je ochranný povlak NaDia.

Obrábění masivního dřeva se v současné době provádí především nástroji s karbidovými břity - v případě tvrdého dřeva - nebo s rychlořeznou ocelí s různým obsahem wolframu - při obrábění měkkého dřeva. Nástroje tohoto typu mají menší životnost ve srovnání s polykrystalickým diamantem (PCD), který z různých důvodů nelze při tomto typu obrábění použít. To má za následek častější výměny nástrojů, což zase vede k delším prostojům stroje.

S vědomím těchto problémů vyvinula firma ITA TOOLS řadu povlakovaných nástrojů pro všechny výrobce dřevěného nábytku, dveří a oken.

 

Spirálová fréza s povlakem NaDia. Diamantový povlak
Spirálová fréza s povlakem NaDia na zámky dveří.

 

Čím se vyznačuje ochranný povlak NaDia?

Ochranný povlak NaDia je určen především pro práci v masivním dřevě, a to jak měkkém, tak tvrdém. Povlakování těchto nástrojů se provádí metodou DLC. Tento proces zahrnuje důkladné postupné čištění povrchu, po kterém následuje vakuové nanášení postupných vrstev obsahujících diamantové částice. Hlavní výhodou povlaku NaDia je, že výrazně prodlužuje životnost nástrojů s HM a HSS břity. Diamantová vrstva na břitech snižuje koeficient tření na 0,003, což snižuje přilnavost materiálu k nástroji a výrazně usnadňuje odvod třísek. Tyto procesy mají zase významný vliv na snížení zahřívání nástroje, což vede k prodloužení jeho životnosti.

Tloušťka diamantového povlaku je menší než 1 mikron, což nemá žádný tupící účinek na ostří čepele. Nezkosená ostří se pohybují hladčeji a zanechávají velmi dobře opracované hrany.

Hoblovací nože s diamantovým povlakem
Hoblovací nože s povlakem NaDia mají čtyřikrát delší životnost

Vyzkoušejte ochranné povlaky od společnosti ITA TOOLS

Nářadí s povlakem má v Evropě i v Polsku již velmi početné zastoupení. Uživatelé konstatují, že jejich životnost se oproti nepovlakovaným nástrojům prodloužila až čtyřikrát. Vzhledem k určení povlaku pro práci v masivním dřevě jsou nejčastěji povlakovanými nástroji monolitní spirálové frézy a hoblovací nože.

Abyste z povlakovaných fréz vytěžili maximum, doporučuje se používat je v termo upínačích, které najdete v sortimentu ITA TOOLS. Jedná se o vynikající volbu díky eliminaci problému házení, které přímo ovlivňuje životnost nástroje.